Stil, Ik wil rust in mijn hoofd
19 augustus 2022 

Stil, Ik wil rust in mijn hoofd

Stil, ik wil rust maar het is een razende drukte in mijn hoofd 

In mijn hoofd raast er een drukte van jewelste. Er gaat van alles door mijn hoofd en als ik er op focus, dan lijkt het mijn verleden te zijn die zich heeft genesteld in mijn hersenpan. Laat me met rust!

Stil, ik mediteer...

Zo frustrerend dacht ik jaren geleden. Ik probeer mijn gedachten stil te houden tijdens mijn meditatie, maar net als ik mijn ogen sluit komen er al beelden in mijn gezichtsveld (in mijn gedachten natuurlijk) die ik helemaal niet wil ervaren. IK WIL GEWOON MEDITEREN! 

Het zou fijn zijn als ik kan gaan zitten en aan helemaal niets hoeft te denken, want dat is toch wat meditatie is? Dus poging twee. Een beetje ongeduldig ga ik weer zitten op mijn groene meditatie kussen van Yogastyles en sluit mijn ogen om het nogmaals te proberen. Ik ga naar mijn ademhaling en voel de lucht mijn neus binnen stromen en naar buiten stromen. Yes denk ik na enkele ogenblikken, nu gaat het goed.   

EN JA HOOR, daar gaan we weer!

Dit is echt vervelend en ik denk dat ik iets niet goed doe. Het is toch niet de bedoeling om te denken? Ik voel frustratie (dat alleen maar erger wordt door mijn focus op het niet denken) nog meer toenemen omdat ik helemaal niet bezig wilt zijn met mijn ervaringen van het verleden. Ik wil juist rust. 

Acceptatie: de weg naar....

Ik ben nu wel 15 minuten verder en nog zit ik hier op mijn kussen terwijl ik hem liever door de kamer heen wil smijten omdat mijn benen gaan tintelen en mijn rugpijn gaat doen van het zitten in een ongemakkelijke houding. Dit gaat me nooit lukken denk ik. Stil in je hoofd door meditatie? NO WAY! Dit is niets voor mij denk ik nog en wil opstaan om een bakkie koffie in te schenken. Laat het maar. 

Toch houdt iets mij tegen om op te staan. Ik moet dit proberen om de drukte in mijn hoofd stiller te krijgen en ik besluit het nogmaals te proberen, maar nu op een andere manier. 

Ik ga tegen de leuning van de bank zitten en mijn voeten op de grond en ja hoor, in mijn hoofd raast er een drukte van jewelste. Er gaan allerlei beelden van herinneringen door mijn hoofd en als ik ernaar kijkt, dan lijkt het mijn verleden te zijn die zich heeft genesteld in mijn hersenpan. Ik heb geen zin om alle beelden weg te drukken dus Ik besluit dat ze er best even mogen zijn. 

Wat een drukte in mijn hoofd lijkt te zijn wordt veel rustiger en ik merk dat ik mijn ademhaling meer gaat voelen en rustiger wordt zonder er veel moeite voor te doen. Ik krijg meer lucht en laat een diepe zucht die vanuit mijn tenen lijkt te komen. Ineens kom ik in een heerlijke stilte...Ik mediteer! 

 Meditatie tips: 

  1. Zorg voor een ruimte waar je kan ontspannen.
  2. Zet je mobiel en ander geluid dat kan storen uit of op stil. 
  3. Of je nou zit op een kussen of op een stoel, zorg dat jij lekker zit en kan ontspannen. 
  4. Besluit ook echt dat alles er mag zijn dat zich aandient, maar geef er niet te veel aandacht aan. 
  5. Merk je dat je te veel voorbij ziet komen? Ga naar je ademhaling en probeer deze niet te veranderen. 
  6. Geniet van de tocht in jezelf! 

Ook leren mediteren (1 keer in de maand)? Zet jezelf op de lijst en wij houden je op de hoogte van de meditatie avonden. 


Foto by Olexy Ohurtsov

About the author
Place comment